ULUSAL TAHKİM KURULU
URS NİHAİ KARAR


NISSAN MOTOR CO., LTD. v. Gokhan Ozenc et al.
Dava Numarası: FA1412001593536


ALAN ADI

<nissan.gallery>


TARAFLAR


   Davacı: Yokohama-shi, Japan'da NISSAN MOTOR CO., LTD.
  

   Davalı: Ankara, TURKEY, II, Turkey'da Gokhan Ozenc Gokhan Ozenc
  

ve


   : Sugar House, LLC
   Tescil : Godaddy LLC

MÜMEYYİZ


   Aşağıdaki imza sahibi, bağımsız ve tarafsız olarak hareket ettiğini ve bilgisi dahilinde işbu kovuşturmada Mümeyyiz olarak görev yapması konusunda bir olmadığını onaylar.
   Mümeyyiz sıfatıyla Ahmet Akguloglu

USUL GEÇMİŞİ


   Şikayetin Gönderilme Tarihi: December 5, 2014
   Başlangıç Tarihi: December 5, 2014
   Yanıt Tarihi: December 18, 2014
   Bildirim kayıtlarını inceledikten sonra Mümeyyiz, Ulusal Tahkim URS Prosedürünün 3. ve 4. Paragrafları ve Birleşik Hızlı Askı Sistemine ait Kuralların ("Kurallar") 4. Kuralı sorumluluğunu yerine getirdiğine dair karar vermiştir.

MAĞDURİYETE İLİŞKİN TALEP


   Davacı, alan adının süresi boyunca askıya alınmasını talep etmektedir.

İNCELEME STANDARI


   Açık ve ikna edici delil.

ve TARTIŞMA


   Usule İlişkin :  
      Birden Fazla Davacı: Birden fazla Şikayet Eden yoktur. Şikayet kapsamı dışında bırakılan alan adı yoktur.
      Birden Fazla Davalı: Birden fazla Şikayet Edilen yoktur. Şikayet kapsamı dışında bırakılan alan adı yoktur.

   İnceleme Sonuçları: Şikayet Eden NISSAN MOTOR CO. LTD., otomotiv ürünleri ve denizcilik ekipmanlarının üretim ve satışı hususunda dünyanın önde gelen firmalarından bir tanesi olduğunu iddia etmektedir. Şikayet Eden, “NISSAN” markası ile birçok uluslararası tescile sahip bulunduğunu, “NISSAN” markasının Türkçe manası “Japonya” olan “NICHI” ve Türkçe manası “Üretim” olan “SUN” ibarelerinin birleşimi sonucunda oluştuğunu, uyuşmazlık konusu alan adının “NISSAN” markası ile birebir aynı olduğunu, Şikayet Edilen’ in “NISSAN” markasının kullanımı hususunda lisans sahibi olmadığını, Şikayet Edilen’ in alan adı üzerinde de herhangi bir hak ya da meşru menfaatinin bulunmadığını ve alan adının tescile uygun hale gelmesinin akabinde Şikayet Edilen tarafından kötü niyetli olarak tescil edilip, sitede yer alan “Üzgünüz! Bu site şu anda kullanım dışıdır” şeklindeki mesajla birlikte park halinde tutulduğunu iddia etmektedir. Şikayet Eden, iddialarını desteklemek amacıyla delillerini ileri sürmüştür. Şikayet Edilen verdiği cevabında; uyuşmazlık konusu alan adını amatör sebepler ile aldığını, Şikayet Eden ya da üçüncü kişilere yüksek fiyatlarla satmak gibi bir niyeti olmadığını, bu alan adı altında herhangi bir web sitesi yayınlamadığını, Şikayet Eden’in marka değerini ve itibarını zedeleyici herhangi bir girişimde bulunmadığını, kendisinin bir otomobil tutkunu olduğunu, bu alan adı altında internet sitesi kurulması için bir web tasarımcısı ile anlaştığını, bu internet sitesinde kendisinin fotoğrafladığı NISSAN marka araçların yayınlamayı düşündüğünü, ancak Şikayet Eden tarafından yapılan bu şikayet neticesinde bu düşüncesinden vazgeçtiğini, alan adı üzerindeki haklarından da Şikayet Eden lehine feragat ettiğini bildirmiştir.

  

URS Prosedürü, bir alan adının askıya alınması gerektiğine dair bir karar almak için, Şikayetçinin aşağıdaki üç unsurun her birini açık ve ikna edici delillerle ispat etmesini gerektirmektedir.


[URS 1.2.6.1] Tescil edilen alan ad(lar)ı,
  (i) geçerli bir ulusal veya bölgesel tescilini elinde bulundurduğu ve halihazırda kullanımda olan; veya
  (ii) adli kovuşturma esnasında onaylanan; veya
  (iii) URS şikayeti yapıldığı zaman yürürlükte olan yasa veya anlaşma tarafından özellikle korunan bir aynıdır veya söz konusu yaratacak derece benzemektedir.

Karar: Şikayetçi için Karar 


Şikayet Eden, “NISSAN” markasının 4589079 tescil numarası ile Japon Patent Ofisi nezdinde tescilli olduğuna, markanın kendisi tarafından kullanılmakta olduğuna ve kendisine ait “NISSAN” markası ile tescil edilen alan adının birebir aynı olduğuna ilişkin ispat yükünü, net ve ikna edici delil vasıtasıyla açık bir şekilde yerine getirmiştir.


[URS 1.2.6.2] Tescil ettirenin alan adı üzerinde hiçbir meşru hak veya menfaati yoktur.

Karar: Şikayetçi için Karar 


Şikayet Eden, Şikayet Edilen’ e “NISSAN” markasının kullanımı hususunda herhangi bir yetki vermemiştir. Şikayet Edilen bu konuda herhangi bir delil sunmadığı gibi, Şikayet Eden ile herhangi bir hukuki bağlantısı olmadığını da kabul etmiştir. Bu nedenle, Şikayet Edilen’ in uyuşmazlık konusu alan adı üzerinde herhangi bir hak ya da meşru menfaati olmadığı kanaatine varılmıştır.


[URS 1.2.6.3] Alan ad(lar)ı kötü niyetle tescil edilmiştir ve halen kullanılmaktadır.
  a. Tescil ettiren, alan adını, özellikle alan adı kaydını ticari marka veya hizmet markasının sahibi olan veya söz konusu bir rakibine, doğrudan alan adı ile ilgili olarak belgelenen masrafları aşan bir bedel karşılığında satma, kiralama veya başka bir şekilde devretme amacıyla veya satın almıştır;
  b. Tescil ettiren alan adını, ticari marka sahibi veya hizmet markasının söz konusu uygun bir alan adında kullanmasını engellemek amacıylatescil ettirmiştir;
  c. Tescil ettiren, alan adını, özellikle bir rakibin işlerini bozmak kastıyla tescil ettirmiştir;
  d. Tescil ettiren, alan adını kullanarak, Tescil ettirenin web sitesi veya adresinin veya söz konusu web sitesi veya adreste bulunan bir ürün veya hizmetin kaynağı, sponsorluğu, ilişkisi veya onaylanması ile ilgili olarak şikayetçinin meydana getirmek suretiyle ve kasıtlı olarak, ticari kazanç elde etmek amacıyla, İnternet kullanıcılarını Tescil ettirenin web sitesine veya diğer çevrim içi adresine çekmeye çalışmıştır.

Karar: Şikayetçi için Karar 


Şikayet Edilen cevap dilekçesinde uyuşmazlık konusu alan adını, Şikayet Eden veya 3. Kişilere satmak amacı ile tescil ettirmediğini belirtmişse de Şikayet Eden adına tescilli “NISSAN” markalı araçların fotoğraflarının yer alacağı bir internet sitesi kurma niyetinde olduğunu ve bu konuda bir web tasarımcısı ile anlaştığını dile getirmiştir. Şikayet Edilen' in herhangi bir yasal hakkı ve izni bulunmamasına rağmen, “NISSAN” markalı araçların fotoğraflarının yer alacağı bir internet sitesi kuracağını beyan etmesi dahi Şikayet Eden’in kötü niyetinin göstergesi olmuştur. Kaldı ki, Şikayet Edilen de alan adı üzerindeki hakların Şikayet Eden’ e ait olduğunu kabul ederek, bu alan adı üzerindeki haklardan Şikayet Eden lehine feragat ettiğini de bildirmiştir.


SUİSTİMAL veya YALAN BEYAN KARARI


Mümeyyiz, Şikayetin söz konusu kovuşturmayı suistimal edecek tarzda yapıldığına veya yalan beyan içerdiğine dair karar verebilir.

Mümeyyiz:


  1. Şikayet ne suistimal edici niteliktedir ne de yalan beyan içermektedir. 

KARAR


Tarafların , Mümeyyiz, URS'nin üç unsurunun hepsini açık ve ikna edici bir delil standarı ile gösterdiğine dair karar verir; Mümeyyiz, bundan dolayı, aşağıdaki alan ad(lar)ının süresince ASKIYA ALINMASI gerektiğine hükmeder:

  1. nissan.gallery

 


Ahmet Akguloglu
Mümeyyiz
Tarih: December 22, 2014

 

 

Click Here to return to the main Domain Decisions Page.

Click Here to return to our Home Page